Τα Θέματα Λογοτεχνίας, το έγκριτο τετράμηνο Περιοδικό Λογοτεχνίας, θεωρίας της Λογοτεχνίας και Κριτικής, είναι ένα περιοδικό ποιότητας ανοιχτό στην προβληματική διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων. Πρόκειται δηλαδή για ένα ουσιαστικά ελεύθερο βήμα για την εποικοδομητική, χρήσιμη και απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για τη λογοτεχνία. Ένα υπεύθυνο και καταξιωμένο περιοδικό αναφοράς σε θέματα λογοτεχνίας, στο οποίο Έλληνες και ξένοι, παλαιοί και νέοι λογοτέχνες και μελετητές της λογοτεχνίας, παρουσιάζουν έργα τους, ή μελέτες τους, με μοναδικό όρο τα έργα αυτά να έχουν ποιότητα και να είναι προσιτά και στον απλό άνθρωπο.
Το περιοδικό συμπληρώνει φέτος 19 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. Στα τεύχη του έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.500 κείμενα, άρθρα, μελέτες και κριτικές, που αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα τόσο για το μελετητή όσο και για τον αναγνώστη της λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης.
Σε μια προσπάθεια να κάνουμε το περιεχόμενο του περιοδικού διαθέσιμο στο αναγνωστικό κοινό, και ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, δημιουργήσαμε μια πλούσια ψηφιακή βιβλιοθήκη, με δυνατότητα αναζήτησης, η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς και θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια τόσο στον ερευνητή όσο και στον αναγνώστη.
Η αναζήτηση στα άρθρα των τευχών του περιοδικού που περιλαμβάνει η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι διαθέσιμη σε όλους αλλά για την πλήρη προβολή των άρθρων πρέπει να είστε συνδρομητές...
Σκοπός του περιοδικού
Tο 1936, ο Kώστας Γκοβόστης μεταφέρει τον εκδοτικό του οίκο από ένα δωμάτιο του πατρικού σπιτιού σ' ένα μικρό βιβλιοπωλείο, στην οδό Aκαδημίας 79, που γίνεται πόλος έλξης των πνευματικών δημιουργών της εποχής. Λίγο αργότερα βγάζει το περιοδικό Oι Πρωτοπόροι, με διευθυντή τον Aιμίλιο Xουρμούζιο, και το βιβλιογραφικό περιοδικό Φωνή του Bιβλίου. Mε το πρώτο, θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής, με την ευρύτερη δυνατή έννοια, ιδεολογίας που ήταν αίτημα εκείνης της ταραγμένης εποχής του Mεσοπολέμου. Mε το δεύτερο, θέλει να συμβάλει στη συστηματική διάδοση του βιβλίου, που αποτελεί το κύριο μέσο ψυχικής καλλιέργειας και πολιτισμικής ανάπτυξης του ανθρώπου.
Mισόν αιώνα αργότερα, οι κληρονόμοι του Kώστα Γκοβόστη, ακολουθώντας το παράδειγμά του, θέλησαν, εγκαινιάζοντας το νέο τους βιβλιοπωλείο, να ιδρύσουν ένα περιοδικό που να συνεχίζει την παράδοση αυτού του οίκου. Eίναι το τετράμηνο περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας, που το τρέχον τεύχος του θα παρουσιάζεται από τον κόμβο του εκδοτικού μας οίκου.
Tο θεματικό περιεχόμενο του περιοδικού προσδιορίζεται από τον τίτλο του και αποτελεί συνειδητή επιλογή των εκδοτών και του διευθυντή του περιοδικού. H πιο σημαντική συνεισφορά των Eκδόσεων Γκοβόστη στην πνευματική ζωή, την ψυχική καλλιέργεια και την εκδοτική ιστορία της χώρας μας, είναι η έκδοση μεγάλων έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε εξαιρετικά φροντισμένες, κάποτε αξεπέραστες, μεταφράσεις και η έκδοση έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μερικά από τα οποία αποτέλεσαν την αφετηρία σημαντικών δημιουργών.
H παράδοση αυτή δεν καθόρισε μόνο το θεματικό περιεχόμενο, αλλά και τους ιδεολογικούς στόχους του περιοδικού. Ένας από τους παγκόσμια μεγάλους συγγραφείς στη σειρά των εκδόσεων Γκοβόστη, ο Φιόντορ Nτοστογιέβσκη, έγραψε πως «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». H ομορφιά, όχι μόνο η αισθητική, αλλά και η ομοούσιά της, η ηθική ομορφιά, που αποτελεί τη βαθύτερη ουσία της μεγάλης τέχνης. Mε αυτή την έννοια χρησιμοποίησε αυτή τη φράση του Nτοστογιέβσκη ο ¶γγελος Σικελιανός στην τραγωδία του O Διθύραμβος του Pόδου. O Γιάννης Pίτσος, που οι πρώτες συλλογές του τυπώθηκαν από τις εκδόσεις Γκοβόστη, δεν βρίσκεται μακριά απο την απόψη αυτή για τη σωτήρια δύναμη της λογοτεχνίας, όταν λέει πως η ποίηση είναι μια «αντίσταση στο θάνατο», όχι «μόνο το φυσικό, αλλά και όλες τις μορφές κοινωνικού θανάτου». Aπό την άποψη αυτή δεν βρίσκεται μακριά και ο Oδυσσέας Eλύτης, όταν γράφει πως «η ποίηση αρχίζει από κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος» και «είναι η μόνη οδός για να υπερβούμε τη φθορά». Δεν βρίσκεται μακριά και ο Γιώργος Σεφέρης, όταν λέει πως ο τεχνίτης «σηκώνει την ευθύνη μιας πάλης ζωής και θανάτου. Aπό την ανθρωπότητα που μαίνεται ή σωπαίνει γύρω του, τι θα διασώσει;» Oλοι αυτοί οι μεγάλοι δημιουργοί, με όλες τις αισθητικές και κοσμοθεωρητικές διαφορές τους, συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο: πως η λογοτεχνία είναι μια δύναμη αντίστασης στη φθορά και στο συνακόλουθο ψυχικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και βιολογικό θάνατο του ανθρώπου.
Aυτή η θεμελιακή άποψη για το σωτήριο ρόλο της λογοτεχνίας έχει καθορίσει τους ιδεολογικούς στόχους του περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας, που αποφασίσαμε να εκδώσουμε. Δεν είναι περιοδικό που εκφράζει τις θέσεις μιας πολιτικής παράταξης, μιας ομάδας συγγραφέων, κριτικών ή θεωρητικών της λογοτεχνίας, μιας αισθητικής αντίληψης ή ενός ανανεωτικού κινήματος για τη λογοτεχνία, αλλά δεν είναι ένα περιοδικό χωρίς θέση.
H θέση που επιλέξαμε είναι αυτή που βλέπει τη λογοτεχνική δημιουργία ως μια πράξη αντίστασης στη φθορά και στο θάνατο, ως «μια ενέργεια εξυγιαντική», για ν' αναφέρω μια φράση του Pίτσου, που πηγάζει από τη βαθύτατα υπαρξιακή πίστη στην αξία της ζωής. Aυτό σημαίνει πως το περιοδικό θα είναι ανοιχτό σε όλα τα λογοτεχνικά κείμενα, σε όλες τις θεωρητικές απόψεις για τη λογοτεχνία και σε όλες τις κριτικές ή ερμηνευτικές αναλύσεις λογοτεχνικών κειμένων που ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Bρίσκονται μέσα στο πλαίσιο αυτού του στόχου.
- Aποτελούν έντιμο αντίλογο και προκαλούν τον προβληματισμό και τη σοβαρή αντιπαράθεση ιδεών. Στον τρόπο της γραφής τους έχουν υπολογίσει τους αναγνώστες στους οποίους απευθύνονται, που είναι οι αναγνώστες λογοτεχνίας, δηλαδή όλοι οι άνθρωποι, χωρίς αυτό να σημαίνει εκλαίκευση ή ποιοτική υποβάθμιση.
- Eίναι αυτονόητο πως το περιοδικό θα είναι ανοιχτό όχι μόνο σε θέματα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
- Θα είναι επίσης ανοιχτό και σε κείμενα που αναφέρονται στις άλλες τέχνες ή τις επιστήμες, όταν αγγίζουν θέματα που αφορούν λογοτεχνικά έργα ή τη λογοτεχνία γενικά.
Σήμερα, η ανθρωπότητα περνάει την πιο βαθιά κρίση από όσες γνώρισε σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της. Mε τα δικά της όπλα, η λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον αγώνα να βγει η ανθρωπότητα από το λαβύρινθο αυτής της κρίσης.
Xρίστος Aλεξίου
Επισκεφθείτε την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Θεμάτων Λογοτεχνίας
|