Επίκεντρο του μυθιστορήματος είναι ένα παπούτσι εγκαταλειμμένο πάνω σε μια παρισινή στέγη. Δέκα διαφορετικές ιστορίες ξετυλίγονται γύρω απ’ αυτό το «ουρανοκατέβατο» παπούτσι. Ιστορίες που διαπλέκονται μεταξύ τους και δίνουν την ευκαιρία στο συγγραφέα να υφάνει το περίτεχνο δίχτυ αμφιβολίας καταργώντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
Οι πρωταγωνιστές ζουν όλοι στην ίδια πολυκατοικία, σε μια γειτονιά του Παρισιού δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές του Γκαρ ντι Νορ: ένα ονειροπόλο κοριτσάκι, ένας ερωτευμένος διαρρήκτης, τρεις αλλόκοτοι κακοποιοί, ένας παρουσιαστής-βεντέτα της τηλεόρασης, ένα στοχαστικό σκυλί, ένας παράνομος μετανάστης, μια εκκεντρική γριούλα, ένας σύγχρονος πρωτοποριακός καλλιτέχνης, ένας αφηγητής στα πρόθυρα της αυτοκτονίας...
Ο Delecroix κινείται ελεύθερα και δημιουργικά ανάμεσα στο φιλοσοφικό παραλήρημα και το ελεγειακό παράπονο, περνάει από τη σάτιρα των ηθών στη ρητορική και το παραμύθι, στην προσπάθειά του να περιγράψει άλλοτε με ευτράπελο κι άλλοτε με δραματικό τόνο τη βαθιά μοναξιά του σημερινού ανθρώπου.
Το πέμπτο μυθιστόρημα του Vincent Delecroix περιπλέκει το πεπρωμένο διαφορετικών ανθρώπων σε ένα φιλοσοφικό παραμύθι χρωματισμένο με μελαγχολία και χιούμορ.
La Croix
Αίσθημα μοναξιάς, ζάλη αγάπης, ανάγκη για παρηγοριά και η ωμή πραγματικότητα... Αυτές οι ιστορίες τις οποίες ενώνει το ίδιο νήμα έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το Φιλοκτήτη, τον εγκαταλειμμένο ήρωα του Σοφοκλή.
Liberation
Ένα εγκαταλειμμένο παπούτσι στη στέγη μιας πολυκατοικίας διεγείρει τη φαντασία ενός συγγραφέα που είχε επηρεαστεί βαθιά από την ανάγνωση μιας ελληνικής τραγωδίας. Ο αναγνώστης παρασύρεται σε ένα παράλογο ντελίριο από το οποίο βγαίνει ευτυχής.
Librairie Prado Paradis, Marseille
Άραγε αυτό το παπούτσι ολομόναχο εκεί, στην άκρη της στέγης, με τον ουρανό από πάνω και το κενό από κάτω, δεν αντιπροσωπεύει όλη την αδυναμία της ανθρωπότητας;
Madame Figaro
Με «Το Παπούτσι στη Στέγη», ο μυθιστοριογράφος-φιλόσοφος υπογράφει μια καυστική σάτιρα του σύγχρονου βερμπαλισμού. Δέστε τα κορδόνια σας!
Nouvel Observateur
Σε δέκα κεφάλαια ο Vincent Delecroix καλεί μια χούφτα ηρώων να συλλογιστούν γι’ αυτό το ουρανοκατέβατο πατούμενο. Υπάρχει ένα κοριτσάκι που πιστεύει ότι είδε έναν άγγελο από το παράθυρο του δωματίου της, έπειτα ένας ψευτοδιαρρήκτης που έχει εγκατασταθεί μέσα στην κουζίνα για να απολαύσει ένα Martini. Και είναι και αυτή η ηλικιωμένη γυναίκα που συνεχώς καλεί την πυροσβεστική για να διώξει αυτό το περιβόητο παπούτσι, το οποίο την ενοχλεί. Όμως, συναντάμε επίσης ένα στοχαστικό σκυλί, ένα νεαρό με ένα πόδι κι ένα δειλό ερωτευμένο. Ο Πλάτωνας και ο Καντ έχουν κάτι να πουν, ο Klossowski επίσης. Ο συγγραφέας δε φοβάται να βάλει ψήγματα φιλοσοφίας σε ένα βιβλίο που ξεκινά όπως ένα παραμύθι. «Εγώ, πάντως, αμφιβάλλω», δηλώνει ο πρώτος αφηγητής, και αυτή η αμφιβολία εισχωρεί στο πνεύμα του αναγνώστη, ο οποίος αναμένει την τελική κίνηση, τη λύση του δράματος, το μήνυμα για το πραγματικό και το φανταστικό. Ωστόσο, όσο δεξιοτεχνική κι αν είναι η επιλογή του ύφους του, ο συγγραφέας δε μένει μόνο εκεί. Πίσω από το χιούμορ και το καλλιτεχνικό φινάλε, ο Vincent Delecroix ενώνει μοναξιές. Τα διηγήματά του μοιάζουν με όλα αυτά τα φωτισμένα παράθυρα που βλέπουν στις γεμάτες υποσχέσεις ζωές οι οποίες τελειώνουν με περιττές χειρονομίες. Δεν βρίσκουν ποτέ παπούτσι για το δικό τους πόδι!
Cristine Ferniot, Telerama
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του παπουτσιού;
Στη στέγη απέναντι από το σπίτι μου υπήρχε ένα παπούτσι. Αποτέλεσε μια αιτιώδη σύνδεση, όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης. Άλλωστε, χρειαζόμουν ένα αντικείμενο που θα αποτελούσε το σημείο όπου θα εστιάζονταν όλες οι ιστορίες - ένα αντικείμενο συνηθισμένο και καθημερινό. Δε σκοπεύω να κρυφτώ πίσω από το δαχτυλάκι μου - υπάρχουν επίσης επιρροές από τη φιλοσοφία. Επιπλέον, γίνεται μια αναφορά στην κριτική του Heidegger για έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, «Τα παπούτσια», ένα κείμενο πολύ όμορφο και ταυτόχρονα εντελώς αλλόκοτο... Τελικά, υπάρχει ένας βασικός συμβολισμός: επέλεξα ένα παπούτσι επειδή είναι αυτό με το οποίο πατάμε στο έδαφος, αλλά αυτό το συγκεκριμένο δε βρίσκεται στο έδαφος. Ακριβώς όπως αυτό το παπούτσι, έτσι και οι χαρακτήρες μου είναι μετέωροι, έξω από τον κοινωνικό τους περίγυρο, σαν παρείσακτοι.
Από συνέντευξη στη Vanessa Postec, Transfuge
Ο VINCENT DELECROIX γεννήθηκε το 1969. Ζει στο Παρίσι και διδάσκει φιλοσοφία. Έγραψε ένα αφήγημα Retour a Bruxelles (2003), μια συλλογή διηγημάτων La preuve de l’existence de Dieu (2004) και τρία μυθιστορήματα: Έξω από την πόρτα (2008) που έγινε και θεατρικό έργο (μονόλογος ερμηνευμένος από τον Μισέλ Ωμόν, 2007), Ce qui est perdu (2006), και Το παπούτσι στη στέγη.
Επιλέξτε νομό για να δείτε τα μεταφορικά του προϊόντος:
* Για πιο ακριβή αποτελέσματα προσθέστε όλα τα προϊόντα στο καλάθι σας και υπολογίστε τα μεταφορικά στην ολοκλήρωση της παραγγελίας. Οι δυσπρόσιτες περιοχές επιβαρύνονται με 2.5€
Ο Miguel Delibes μάς διηγείται μια τρυφερή, και ταυτόχρονα τραγική ιστορία που εκτυλίσσεται σ' ένα αγρόκτημα στην Ισπανία. Ο αφέντης γαιοκτήμονας δεν...
Όπως και στα τρία προηγούμενα βιβλία της, η Anchee Min μιλά και πάλι για τις δραματικές εμπειρίες της από την Πολιτιστική Επανάσταση που σημάδεψαν τα νιάτα...